Wie een ANBI wil oprichten, kan vanaf nu terecht op een speciale website van de Belastingdienst. Op de site vindt u veel informatie over ANBI’s. Ook biedt het loket de mogelijkheid om in contact te komen met het zogenaamde ANBI-team van de Belastingdienst.

ANBI
De afkorting ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Dergelijke instellingen, ook wel ‘goede doelen’ genoemd, kennen tal van fiscale voordelen. Die gelden voor de ANBI zelf, maar ook voor degenen die de ANBI financieel willen steunen.

Speciale site
Het speciale loket is met name bedoeld voor degenen die een kleinere of middelgrote ANBI willen oprichten. De site is bedoeld om de aanvrager te helpen bij zijn aanvraag en via een praktische uitleg zaken inzichtelijker te maken.

Voordelen
Zo is een ANBI vrijgesteld van schenk- en erfbelasting voor de door de ANBI ontvangen gelden. Ook als een ANBI zelf een schenking doet, is deze schenking bij de ontvanger vrijgesteld van schenkbelasting, mits de schenking in het kader van de doelstelling van de ANBI is verricht.

Giften aan een ANBI zijn – onder voorwaarden – aftrekbaar bij degene die de gift doet.

Eisen
Voor een ANBI gelden diverse speciale eisen. Zo mag een ANBI bijvoorbeeld geen winst maken met activiteiten die het algemeen belang dienen. Bestuursleden of gezichtsbepalende personen binnen de ANBI mogen in de afgelopen vier jaar niet veroordeeld zijn voor een misdrijf. Op de speciale site vindt u alle informatie.

Bron: SRA