Modelovereenkomsten grotendeels afgekeurd

Uit kerncijfers die zijn opgevraagd door de organisatie MKB Belangen blijkt dat een groot deel van de modelcontracten tussen ZZP’ers en hun opdrachtgevers door de Belastingdienst is afgekeurd.

Sinds 1 mei is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de modelovereenkomst. Dit is gedaan om ZZP’ers meer bescherming te bieden tegen misbruik door opdrachtgevers. De modelovereenkomst toont beter aan dat zij echt als zelfstandige werken, en niet als een verkapte werknemer.

Van de 4.481 overeenkomsten die zijn opgesteld en overhandigd aan de Belastingdienst, zijn er slechts 370 goedgekeurd. Dit wil zeggen dat van ruim 4.000 overeenkomsten niet zeker is of er daadwerkelijk sprake is van zelfstandig werk van de ZZP’ers.

De Belastingdienst noemt dit onzin en roept alle ZZP’ers op om de modelovereenkomsten te gebruiken die op de site van de Belastingdienst staan. Hierdoor is de kans dat de overeenkomst goedgekeurd wordt groter.

Sinds de afschaffing van de VAR is ook de opdrachtgever verantwoordelijk voor schijnzelfstandigheid. Dit was hiervoor niet het geval, toen was alleen de zelfstandige verantwoordelijk en kon die een hoge boete krijgen als de Belastingdienst vernam dat er toch sprake leek van een werkgevers-werknemersrelatie.


Gepubliceerd: 2 september 2016

Terug

Tips

Huwelijk buiten gemeenschap van goederen?

Heeft u uw jaarlijkse verrekening al uitgevoerd?

Nederlands Engels