Tijdsklemmen KEW, SEW en BEW vervallen

De fiscale tijdklemmen van 15 en 20 jaar op een kapitaalverzekering eigen woning (KEW), een spaarrekening eigen woning (SEW) of een beleggingsrecht eigen woning (BEW) zijn vervallen per 1 april 2017.

Indien u een uitkering krijgt uit uw KEW, SEW of BEW bent u verplicht deze te gebruiken voor de aflossing van uw eigenwoningschuld. Daarbij heeft u meestal recht op een vrijstelling. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u wel ten minste 15 of 20 jaar jaarlijks premies betalen. Zo niet, dan is er geen vrijstelling van toepassing en moet u inkomstenbelasting betalen over het rentebestanddeel in de uitkering.

Die zogenoemde tijdklemmen van 15 en 20 jaar zijn per 1 april 2017 vervallen. Onder voorwaarden wordt de vrijstelling dan ook van toepassing als de 15 of 20 jaar premiebetaling nog niet is verstreken.

Let op! Doordat de tijdklemmen in alle situaties zijn vervallen, lijkt het aantrekkelijk om uw KEW, SEW of BEW voortijdig af te kopen. Dat is echter lang niet altijd het geval. Laat u daarover dan ook goed informeren.


Gepubliceerd: 4 april 2017

Terug

Tips

Huwelijk buiten gemeenschap van goederen?

Heeft u uw jaarlijkse verrekening al uitgevoerd?

Nederlands Engels