Nieuws

FIOD mag straks ook afluisteren

Met ingang van deze zomer mag de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), zonder tussenkomst van de politie, vertrouwelijke gesprekken van verdachten gaan afluisteren. Daarnaast mogen er infiltranten worden ingezet. Tot op heden mochten deze middelen alleen in samenwerking met de politie worden ingezet.

De nieuwe wetswijziging is bedoeld om georganiseerde misdaad effectiever aan te kunnen pakken. De FIOD kan naar eigen zeggen slagvaardiger optreden omdat ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen. De Belastingdienst mag echter geen gebruik maken van deze wetswijziging en zal dus niet zelfstandig mogen gaan afluisteren en infiltreren.

Stichting Privacy First zegt het “schandalig” te vinden dat er over het aangenomen wetsvoorstel “nauwelijks tot geen” debat is gevoerd in het parlement en de media. “Dit maakt deel uit van een ontwikkeling die al langer gaande is en leidt tot een steeds machtigere, alziende overheid die op eigen gezag burgers kan doorlichten zonder dat zij het doorhebben.”

Laat een comment achter

Inloggen

Kies hieronder voor welk jaar u wilt inloggen:

 

×

Algemene voorwaarden

Kies hieronder welke algemene voorwaarden u wilt inzien:

 

×